До Федерації роботодавців України надходять звернення від компаній у питанні зупинення процесу проведення медоглядів на час оголошення карантину для новоприйнятих працівників.

З метою виконання своїх зобов’язань перед контрагентами у повному обсязі в цей нелегкий для української економіки період, в умовах стрімко зростаючого безробіття, існує потреба у забезпеченні виробничих процесів персоналом по критично важливим на сьогодні спеціальностям, зокрема, складальникам, пакувальникам тощо. Здобувачі роботи, що звертаються для оформлення трудових відносин, не можуть бути прийнятими в компанії з порушенням законодавства про охорону праці, оскільки в них відсутні медичні огляди.

18 березня 2020 р. низка компаній отримала листи з центральних районних лікарень, в яких з посиланням на накази центральних та місцевих органів державної влади повідомлено про тимчасову зупинку планових та профілактичних медичних оглядів працівників підприємств. Норма щодо обов’язковості проходження медичних оглядів є чинною та не зазнала змін на час здійснення карантинних заходів.

Тож ФРУ звернулося до Міністра охорони здоров’я Максима Степанова з проханням надати доручення відповідному профільному департаменту Міністерства врегулювати вищезгадане питання з метою недопущення вимушеного простою виробничих ліній компаній через зупинення медичних оглядів.

При цьому, компанії гарантують забезпечення здобувачів роботи засобами індивідуального захисту за кошти компаній й, відповідно, максимальну безпеку медичному персоналу, який залучатиметься до медичних оглядів.

Шаблон сайта скачали с JooMix.org