Сьогодні під час онлайн та офлайн зустрічі з членами Ради ФРУ говорили про те, що ще навіть місяця не минуло з нашої останньої зустрічі, коли ми обговорювали загрозу повномасштабного російського вторгнення в Україну, а здається, пройшло ціле життя.

Всі ці 20 днів війни, 20 днів гордості за наших людей, ЗСУ, бізнес, країну, що працювали як єдиний злагоджений механізм, кожен із нас робив і продовжує робити все від нього залежне для перемоги.

Ми як Федерація роботодавців України активно працювали, щоб отримати підтримку Міжнародної організації роботодавців, Міжнародної організації праці та інших найвпливовіших об’єднань бізнесу Європи та світу. Щоб максимально виключити росію з усіх процесів та зв’язків цивілізованого суспільства.

Ми вже отримуємо результати, політичне визнання та гуманітарну допомогу для України.

Український бізнес стоїть пліч-о-пліч з народом, нашою армією, Урядом, країною у боротьбі проти ворога, що прийшов на нашу землю.

Бізнес працює навіть під час війни. Багато компаній продовжують платити зарплату, а частина ще й здійснюють додаткові або авансові виплати.

Роботодавці

✅ підтримують армію та територіальну оборону, ЗСУ, працівників, які захищають країну,

✅ допомагають фінансово,

✅ постачають продукти, послуги, ліки, засоби захисту та оборони,

✅ допомагають територіальним громадам,

✅ забезпечують роботу промисловості та зберігають робочі місця.

Мужність працівників наших компаній дозволяють в тилу та під обстрілами ворогів забезпечувати перевезення, зв'язок, постачання тепла, води, світла, продуктів та інших необхідних товарів.

Багато компаній переорієнтувалися на потреби війська та оборони міст і виробляють необхідні для цього речі.

Ми у Федерації щоденно та щогодинно робимо свою справу.

Кооперуємось та допомагаємо один одному в волонтерських справах та виробництві, разом із Урядом вирішуємо важливі для бізнесу питання, зокрема, втілюємо програму релокаціі промислових підприємств.

Працюємо над розясненнями механізму дозволів для виізду за кордон водіів віком від 18-60, алгоритму бронювання працівників, готові супроводжувати питання.

Продовжуємо напрацьовувати механізми проведення тендерів по спрощеній процедурі для державних підприємств, зокрема енергетичного сектору.

Разом із нашими компаніями працюємо над мобілізаційними замовленнями для української машинобудівної промисловості.

Продовжуємо працювати над розширенням переліку критичного імпорту.

І це – лише невеликий перелік нашої щоденної роботи.

Разом із тим ми розуміємо, що сьогодні склалась складна економічна ситуація, в результаті якої майже половина компаній закрилася. Маємо великі інфраструктурні втрати.

Сьогодні економічний фронт є не менш важливим, ніж епіцентр бойових дій.

Необхідно зробити все, щоб зберегти колективи, робочі місця, бізнес процеси, логістичні мережі.

Ми повністю підтримуємо Президента України і Уряд в тому, що потрібно сьогодні створювати робочі місця.

Якщо є хоча б мінімальна можливість компанії мають виходити на роботу, відкривати бізнес - виробляти, постачати, продавати, надавати послуги!

Ми підтримуємо податкову реформу, всі ініціативи по спрощенню оподаткування. Це сьогодні також важливо.

Однак новий комплекс податкових ініціатив не спрацює, якщо не змінити економічну модель.

Які ключові проблеми, що потребуватимуть особливої уваги?

✅ Падіння ВВП.

✅ Знищення міст, виробництв, інфраструктури.

✅ Мінімізація експорту, а відповідно - валютної виручки.

✅ Проблема з обіговими коштами.

Паралельно із податковими пільгами терміново потрібна глобальна кредитна підтримка, безвідсоткові кредитні програми для підприємств, які відновлюються і готові працювати.

Питання логістики, релокація виробництв - ось що терміново треба вирішити для оперативної реанімації бізнесу.

Маємо якнайшвидше перейти до моделі економіки, яка полягатиме у відмові від довгих та складних процедур, зокрема тендерних та оперативному керуванні, макроменеджменті, вирішенні таким чином багатьох важливих для економіки та бізнесу питань.

Все це потребує дій держави.

В той же час ми закликаємо весь бізнес, всіх, хто сьогодні може працювати, відкриватися, відновлювати розірвані партнерські ланцюги, кооперуватися і допомагати один одному.

Ми за те, щоб План Маршалла вже почав реалізовуватися на українських підприємствах, які працюють, або хочуть заново відкритися.

Ми сьогодні звертаємося до усіх наших міжнародних партнерів, бізнесів та підприємств та закликаємо не тільки допомагати Україні гуманітарно та фінансово, а й купувати наші товари і тим самим підтримувати наше виробництво, довіряти нам і не боятися працювати із нашим бізнесом.

«Купуй українське» повинно стати сьогодні не лише нашим внутрішнім девізом.

Ми готові об’єднати зусилля із керівництвом країни, щоб «Купуй українське» стало світовим трендом і модою на зовнішніх ринках.

Ми розуміємо, що держава сьогодні виступає у якості основного замовника. І вважаємо, що необхідно визначити перелік стратегічних товарів і продуктів та віддати мобілізаційне замовлення нашим підприємствам та промисловості.

Адже ми розуміємо, що ресурси донорів та волонтерів не є невичерпними. Промисловість також повинна підставити своє плече. Але для цього потрібне державне замовлення.

Тому ми закликаємо максимально спростити всі процедури, які пов’язані із державним замовленням, як для цілей оборони, так і, наприклад, для Укрзалізниці. Перейти до прямих контрактів та максимальної підтримки один одного.

Адже обов'язковою умовою перемоги, заради якої ми всі працюємо, має бути зокрема, перезапуск економіки. І для цього потрібна сума зусиль.

ФРУ працює як платформа для координації дій бізнесу, промисловості і держави.

Ми неодмінно переможемо разом.

Все буде Україна!

Шаблон сайта скачали с JooMix.org