18 березня набрав чинності Закон України № 2120–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», який ФРУ підтримувала це на стадії законопроекту (№ 7137-д ) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2120-%D0%86%D0%A5#Text

Основні зміни такі:

✔️ 1. на період дії воєнного стану розширюється коло підприємств, які зможуть використовувати єдиний податок та зберегти свою діяльність – підвищено ліміт доходів з 10 млн до 10 млрд гривень. Податок з обороту встановлюється на рівні 2%.

✔️ 2. Знімається обмеження за кількістю працівників та видів діяльності.

✔️ 3. Встановлено пільги для реалізації пального:

- Акциз – 0%;

- ставка ПДВ на пальне – 7%.

✔️ 4. Встановлено стимули для допомоги бійцям та благодійності:

- звільнено від сплати податків та акцизів пальне, яке передане військовим, примусово вилучене для потреб держави чи передане як гуманітарна допомога. Також від оподаткування звільнено примусово вилучене для потреб держави майно;

- звільнено від ПДФО благодійна допомога учасникам бойових дій та мешканцям на території бойових дій;

- не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога, яка надається постраждалим внаслідок збройної агресії РФ;

- надано право на податкову знижку у розмірі 16% (4%) на пожертвування неприбутковим організаціям;

- благодійну допомогу, перераховану закладам охорони здоров’я та на спецрахунку НБУ для підтримки збройних сил, можна відносити до витрат без обмежень (зараз такі обмеження складають 4% від розміру прибутку).

✔️ 5. Підприємці, які втратили склади, виробництва чи магазини внаслідок бойових дій, не платитимуть ПДВ зі знищеного товару. ПДВ також не треба буде платити з товарів, переданих на потреби оборони. Також підприємці зможуть включити до податкового кредиту з ПДВ суми, за якими ще не зареєстровані податкові накладні, але наявні необхідні первинні документи. Такі накладні потрібно зареєструвати протягом 6 місяців після припинення воєнного стану.

✔️ 6. Дозволено імпорт та реалізацію тютюнових виробів без встановленого маркування, але з маркуванням відповідно до вимог ЄС до припинення воєнного стану.

✔️ 7. Підприємства, які знаходяться на території активних бойових дій, не сплачують екологічний податок.

✔️ 8. За порушення закону про РРО не будуть штрафувати до завершення воєнного стану, а з 1 березня до припинення воєнного стану ФОП 1-3 груп не сплачують ЄСВ за себе

✔️ 9. ФОПи "спрощенці" 2-3-ї груп не сплачуватимуть ЄСВ за мобілізованих працівників, ці витрати покриє держбюджет.

✔️ 10. До завершення воєнного стану підприємці звільняються від санкцій за порушення закону про РРО окрім продажу підакцизної продукції.

✔️ 11. З березня 2022 до кінця року вони звільняються від плати за землю, яка розташована на територіях бойових дій відповідно до переліку КМУ, а також до кінця 2023 року – від мінімальної плати за землю (МПЗ). Також податкові пільги передбачені для власників земельних ділянок.

Попередньо ми писали про це тут: https://www.facebook.com/UkrainianEmployers/posts/5033454276702798

 

Наступного тижня для учасників ФРУ ми ініціюємо безкоштовний вебінар, на якому ви отримаєте роз’яснення норм, які введені законом № 2120–IX, за участі нашого податкового експерта – керуючого партнера ТОВ «Аудиторська фірма «Капітал Плюс» Тетяни Шевцової.

? Посилання на ZOOM-конференцію вебінару буде надіслано всім учасникам Федерації.

Слідкуйте за анонсами ФРУ!

Разом переможемо!

Шаблон сайта скачали с JooMix.org